tirsdag den 29. januar 2013

Laks med baconsvøb

Engang imellem skal man gøre lidt ekstra ud af maden. Som for eksempel da kæresten havde fødselsdag. Jeg ville gerne lave noget som var sundt, men samtidig lidt ud over det sædvanlige. Da jeg faldt over opskrift på laks i baconsvøb med spinat og stegte bønner vidste jeg at det var den rette til dagens anledning.
Det smagte himmelsk! Kombinationen af saftig laks og sprød bacon er simpelthen fantastisk. Kæresten var imponeret og fuldt ud tilfreds med måltidet, hvilket jo var formålet med øvelsen. Jeg brugte kalkunbacon i stedet for almindelig bacon og mandler i stedet for hasselnødder, og det gjorde ikke retten ringere. Noget af det bedste ved denne ret, udover smagen selvfølgelig, er at den tager cirka et kvarter at lave, og så har man sund og lækker mad. 

mandag den 28. januar 2013

Sund madpakke

Jeg er typen der altid har madpakke med i skole, både fordi jeg synes kantinemaden er for dyr, men også fordi der slet ikke er nok sunde alternativer jeg har lyst til at spise, og derfor ender med at spise meget mere usundt end jeg gør hvis jeg har madpakke med. Derfor tænkte jeg at jeg lige ville dele hvordan en typisk madpakke ser ud for mit vedkommende:
Til den første formiddagspause har jeg taget en clementin med, og til den anden har jeg et æble. Til frokosten har jeg lavet en salat af nogle stegte bønner og dampet spinat, som var en rest fra aftensmaden, noget bulgur, en grøn peberfrugt, an avocado og lidt rejer. Til sidst er herligheden blevet dryppet med lidt citronsaft og lidt salt for at få avocadoen til at lade være med at blive brun. Til eftermiddagspausen har jeg valgt nogle sweet potato kiks og en rødbedemuffin.

fredag den 25. januar 2013

Sweet potato kiks

Hvis man lige står og mangler nogle kiks til at gå at snacke på, er her et meget godt bud på nogle rigtig gode af slagsen: sweet potato kiks. De er virkelig lækre og hverken for søde eller saltede. Man kan selv bestemme om man vil krydre dem, eller holde dem lidt mere neutrale, alt efter hvad man foretrækker. Hvis man holder kiksene neutrale vil de være rigtig gode til eksempelvis ost, da smagen af kiksen ikke overdøver osten.


Jeg brugte grahamsmel til opskriften, og det fungerede upåklageligt. Dejen tager lidt tid at lave, fordi man først lige skal have tilberedt kartoflen, som derefter skal afkøles inden den pureres. Til gengæld er dejen rigtig dejlig nem at arbejde med efter den har været på køl cirka en halv times tid. Derefter er det sådan set bare at få blandet ingredienserne, rullet dejen ud, udstikke kiksene og bage dem i ovnen. Dejligt nemt, og så smager de fantastisk!

torsdag den 24. januar 2013

Amerikanermad

Selvom man lever sundt, kan man godt engang imellem have lyst til noget der er lidt mere usundt end det man  normalt spiser. Det findes der heldigvis råd for med denne mættende ret: sprøde kyllingestykker, bagt sweet potato med hvidløgssmør og en gang coleslaw. Amerikanermad når det skal smage godt, men også være forsvarligt at spise, når man bare gerne vil have sund mad frem for fast food. 


Coleslaw 4 pers.
½ hvidkålshoved
4 gulerødder
2 dl. æblecidereddike
sødemiddel
salt

Snit hvidkålshovedet fint og riv gulerødderne groft og kom det hele i en stor skål. Bland æblecidereddike, sødemiddel og salt i en anden skål. Hæld blandingen over hvidkål og gulerødder og rør rundt. Lad stå ca. 30 minutter på køl inden servering.

Sprød sennepskylling med honning 4 pers.
4 kyllingebryster
3 dl. sennep
1,5 dl. honning
4 dl. bran flakes
salt
peber

Kyllingebrysterne skæres i tern. I en skål blandes sennep med honning, salt og peber. I en anden skål hældes knuste bran flakes i. Kyllingeternene vendes først i sennepsblandingen og derefter i bran flakes. Puttes i et smurt ildfast fad. Bages i ca. 20 minutter ved 200 grader.

Bagte sweet potatoes 4 pers.
4 store sweet potatoes
3 spsk. Lätta eller lignende
2 fed hvidløg
salt
peber

Kartoflerne lægges på en rist i en forvarmet ovn ved 200 grader. Bages i ca. 40 minutter indtil de er bløde indvendig. Lätta røres med pressede hvidløg og smages til med salt og peber. Kartoflerne serveres varme med en klat hvidløgssmør.


onsdag den 23. januar 2013

Kokos-lime muffins

Nogle gange har man bare lyst til muffins. Eller det har jeg hvert fald. Og nogle gange falder man bare over en opskrift man bare må prøve, hvilket også var tilfældet denne gang. Opskriften på disse lækre muffins findes lige her: kokos-lime muffins. Smagen af ristet kokos og lime får en til at tænke på varmere himmelstrøg, hvilket bestemt ikke gør noget, da der på nuværende tidspunkt ligger alt for meget sne udenfor, og der er alt for mange minusgrader til at man føler man kan eksistere, uden at skulle være eskimo for at kunne overleve. Sådan har jeg det i hvert fald med vinteren lige nu.

Hvis du også trænger til at drømme dig væk til en hvid sandstrand med palmer og masser af solskin, så synes jeg du skal prøve at lave disse muffins. Det får hvert fald tankerne lidt væk fra vinteren.

tirsdag den 22. januar 2013

Fyldt avocado

Hvis man står og mangler en hurtig og god frokost, så er det værd at tage et nærmere kig her: avocado fyldt med rejer, peberfrugt og græsk yoghurt. Det tager cirka 10 minutter at lave, og det smager fantastisk. Hvis man lader være med at putte fylde i avocadoerne, kan man sagtens have den med på madpakken. Kombinationen af avocado, rejer og peberfugt er en af mine yndlingskombinationer, og den kan varieres på en masse forskellige måder, alt efter hvad man foretrækker.



Fyldt avocado
1 avocado
1 peberfrugt
50 g. rejer
2 spsk. græsk yoghurt
1 tsk. sennep
citronsaft
salt
peber

Halver avocadoen og tag stenen ud. Skrab det meste af kødet ud, lad der være ca. 0,5 cm. tilbage, og put det i en skål. Put rejer og peberfrugt skåret i tern oveni. I en anden skål blandes græsk yoghurt og sennep og smag til med salt, peber og citronsaft. Hældes over avocado, peberfrugt og rejer og blandes godt. Fyldet fordeles i de to avocadoskaller og serveres med det samme.

mandag den 21. januar 2013

Græsk yoghurt med granatæble

Jeg elsker græsk yoghurt. Det er nemt at variere i det uendelige og kan bruges til alt lige fra morgenmad til is eller i bagning. Jeg kan især godt lide græsk yoghurt til morgenmad med lidt müsli og friske bær. Det giver en dejlig start på dagen. I dag bestemte jeg mig for at prøve noget helt nyt: græsk yoghurt med granatæble og pistacienødder. Det smagte himmelsk. Den cremede yoghurt sammen med de friske og let syrlige granatæblekerner og pistacienødderne spiller bare perfekt sammen. Det bliver hvert fald ikke sidste gang denne kombination bliver lavet. Og så er det også dejligt at føje noget nyt til repertoiret af morgenmad, for det kan godt gå hen og blive en smule trivielt, hvert fald for mit vedkommende.


Græsk yoghurt med granatæble 1 pers.
150 g. græsk yoghurt
½ granatæble
20 g. afskallede pistacienødder
sødemiddel

Hæld græsk yoghurt i en skål, og sød den efter smag med sødemiddel. Bank kernerne ud af granatæblet og bland dem i sammen med pistaciekerner. Server med det samme.

søndag den 20. januar 2013

Chokoladekage til morgenmad?

Kan man virkelig spise chokoladekage til morgenmad? Svaret er: ja, det kan man godt. Eller hvert fald noget der smager ligesom chokoladekage. Hende der Chocolate Covered Katie's opskrifter kan jeg åbenbart ikke få nok af lige for tiden. Faldt over denne chokolade havregrød, der simpelthen bare så alt for god ud til ikke at blive afprøvet. Normalt forbinder jeg havregrød med en kedelig grålig masse, hvor man er nødt til at putte sukker og smør på for at smage godt. Men det er ikke tilfældet med denne opskrift. Den er langt fra kedelig.
 Det smager lidt som en blanding af meget rig chokoladebrownie og havrekager, hvilket bestemt ikke er dårligt. Og så mætter det. Utroligt meget. Hælder man lidt ekstra mælk på, smager det ekstra godt. Der er også masser af kostfibre og proteiner at hente her, så endnu engang er man sikker på en ordentlig start på dagen.

lørdag den 19. januar 2013

Lækre mini doughnuts

Doughnuts er bare gode. Meget. De er også usunde. Rigtig meget endda. Disse doughnuts er til gengæld sunde og der er rent faktisk kostfibre i dem. Og så er de heldigvis også meget nemme at lave. Endnu engang fandt jeg en opskrift jeg bare måtte afprøve: cake-batter doughnuts. Hende Katie er og bliver altså genial efter mit hoved. Resultatet blev yderst vellykket. Glasuren fandt jeg selv på, og den skuffer bestemt heller ikke.
Jeg valgte at bruge grahamsmel, da jeg synes det fungerer fint i de fleste opskrifter. På grund af valget af mel bliver de lidt tungere i det, hvilket gør at de rent faktisk også mætter og man kan derfor heller ikke spise nær så mange. Jeg valgte at lave dem mindre end der stod i opskriften og endte med at få 12 stk. i stedet for de 6 der var beregnet i opskriften. Det er en god eftermiddagssnack når man lige har brug for noget energi til at klare resten af dagen. Da de er sukkerfri, er man desuden fri for at ens blodsukker tager en ordentlig rutschetur.

Chokoladeglasur
1,5 dl sukrin
1 spsk. flydende becel
2-3 spsk kakao

Rør alle ingredienserne sammen i en gryde, og varm det op indtil sukrinen er smeltet. Pas på der ikke kommer klumper i. Tag gryden af varmen og dyp oversiden af doughnutsene i. Pas på fingrene, det er meget varmt (ja, jeg brændte mig). Hvis der skal krymmel på skal det gøres med det samme, da glasuren hurtigt stivner.

fredag den 18. januar 2013

Spinat snegle med hvidløg

Jeg kan rigtig godt lide pizza snegle, men de bliver ret hurtigt kedelige i længden, hvilket også er grunden til jeg ikke har lavet dem i meget lang tid. Da jeg fandt denne opskrift på snegle med spinat og feta, vidste jeg med det samme at den blev jeg nødt til at afprøve. Jeg brugte parmesan i stedet for feta, hvilket jeg ikke har fortrudt. Er sikker på de også smager fantastisk med feta, men havde lige noget parmesan i køleskabet jeg ville have brugt. De blev utroligt vellykkede, og fik også dobbelt så mange som der stod i opskriften, så nu er der hvert fald nogle til madpakken og resten til fryseren.
Da det er en amerikansk opskrift, og ovenikøbet også glutenfri, kendte jeg ikke lige de meltyper der blev brugt, så jeg valgte simpelthen at bruge grahamsmel i stedet for. Jeg brugte 460 g. grahamsmel + lidt til æltningen. I opskriften står der at man skal bruge "rapid rise yeast", men jeg brugte en pakke almindeligt gær, hvilket fungerede glimrende. Derudover fulgte jeg opskriften som den er, men i stedet for ca. 16 stk fik jeg 32, da jeg valgte at skære dem ca. 1 cm. tykke. 

torsdag den 17. januar 2013

Lækker hverdagsmad

Nogle gange kommer der noget uventet godt ud af noget der ikke var planlagt. Som eksempel her til aften, da jeg skulle lave aftensmad. Jeg havde taget kyllingelår op af fryseren, men vidste ikke helt hvad jeg skulle servere til dem. Det slog mig, at jeg havde en rest kogt bulgur og nogle frosne grøntsager. Voila! Så kom aftensmaden til at stå på chili-lime marinerede kyllingelår med stegt bulgur og grøntsager og chili-lime dip. Det smagte faktisk rigtig godt, og det giver bonuspoint i min bog når det også er nemt og hurtigt at lave.


Chili-lime kyllingelår med stegt bulgur og grøntsager 2 pers.
8 kyllingelår
150 g kogt bulgur
300 g frosne grøntsager
60 g let mayonnaise
olie
salt
chili-lime krydderi
2 tsk. wok krydderi

Kyllingelårene pensles med en lille smule olie, og drysses med salt og chili-lime krydderi. Puttes i et ovnfast fad, og kommes i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 30 min.
Varm en pande op med lidt olie på. Hæld grøntsager, bulgur og wok krydderi på panden. Steg ved mellemhøj varme i ca. 10 min. indtil grøntsagerne er gennemstegte.
Rør mayonnaise med salt og chili-lime krydderi.

onsdag den 16. januar 2013

Cookie dough til morgenmad?

Endnu en gang blev jeg fristet til at prøve en opskrift fra bloggen Chocolate Covered Katie. Denne gang var det kombinationen af morgenmad og cookie dough der gjorde mig nysgerrig. Kan man overhovedet spise cookie dough til morgenmad? Svaret er: ja, det kan man. Og det smager fantastisk! 
Det er simpelt at lave, og jo længere det lige får lov til at trække, jo mere cremet bliver teksturen. Det er en god portion, der virkelig mætter, og som er spækket med protein og kostfibre, så man er sikret en god start på dagen. Det er hvert fald ikke sidste gang jeg laver cookie dough til morgenmad! :) 

tirsdag den 15. januar 2013

Sunde chips

Nogle gange har man bare lyst til chips. Den der saltede, knasende fornemmelse i munden. Men nej, hvor jeg bare ikke gider at proppe masser af unødigt fedt og kalorier indenbords, hvis jeg kan undgå det. Og det gør jeg som regel. Da jeg faldt over et tilbud på courgetter til en flad femmer, bestemte jeg mig for at de skulle laves til chips. Og det blev de. De blev dejligt sprøde. Og det bedste ved at lave sine egne chips er, at man kan krydre dem lige som man har lyst til.
I denne omgang faldt valget på herbes de provence krydderi, men det er bare med at komme i gang med at eksperimentere med forskellige krydderier. Der blev til en lille skålfuld, hvilket er en passende portion til mig. 

Courgette chips
2 courgetter
olie
salt 
krydderi efter smag

Courgetterne skæres i tynde skiver. Læg dem enkeltvis på en bageplade med bagepapir og pensl dem med en meget let med en lille smule olie. Drys med salt og krydderier. Lad være med at komme for meget krydderi på, da de krymper til ca. halv størrelse. Gentag på den anden side, og bag dem i en forvarmet ovn ved 110 grader i 1½-2 timer til der er gyldne og sprøde.

søndag den 13. januar 2013

Kylling og grøntsager med kokos-bulgur

Jeg er en stor fan af bulgur. Det smager godt, er en god substitution for ris og så er det godt til at give lidt mere fyld til mange retter. Problemet er bare, at nogle gange har man bare brug for at prøve noget nyt. Det valgte jeg så at gøre i dag. Resultatet blev slet ikke ringe. Tværtimod. Kombinationen af bulgur, kokosmælk og kokosmel var lige hvad der skulle til for at gøre det til en omgang lækker og cremet tilbehør til stegt kylling og grøntsager. Den ekstra bonus er, at det heller ikke tog specielt lang tid at lave.
Kunne helt bestemt godt finde på at lave bulgur på denne måde igen, da det giver det ekstra lille pift til hverdagsmaden man engang imellem har brug for. Kæresten syntes også det var godkendt og blev så mæt efter første portion, at han ikke orkede at tage anden gang, hvilket må betegnes som en succes. Inspirationen til bulguren fik jeg fra denne blog: www.immaeatthat.com

Stegte grøntsager med kylling og kokos-bulgur 2 pers.
2 dl bulgur
1 stor dåse kokosmælk light
2 dl vand
1 dl kokosmel
salt
2 kyllingebryster skåret i tern
1 pose frosne grøntsager

Hæld bulgur, kokosmælk, vand, kokosmel og en lille smule salt i en gryde. Lad det koge ca. 10 min. indtil bulguren har suget det meste af væsken til sig. Kyllingeternene steges på en pande med lidt flydende Becel, indtil de er en smule lysebrune og gennemstegte. Læg dem til side. På samme pande steges grøntsagerne, indtil de er optøede. Lige inden grøntsagerne er færdige, hældes kyllingen tilbage på panden og steger med. Serveres med det samme. 


lørdag den 12. januar 2013

Let(tere) spaghetti carbonara

Jeg spiser stort set aldrig spaghetti, pasta eller ris for den sags skyld. For det første, så har det aldrig rigtig sagt mig noget. For det andet, så foretrækker jeg det er fuldkorn hvis jeg endelig skal spise det. Idag gjorde jeg en undtagelse. Jeg kom i tanke om, at jeg rigtig godt kan lide spaghetti carbonara. Da jeg vidste at kæresten havde en lang dag på arbejde, bestemte jeg mig for at lave det, men stadig i en version hvor jeg følte det var okay for mig at spise det. Selvom jeg helst ville have fuldkornsspaghetti, bestemte jeg mig for at lave almindelig spaghetti, da det nu en gang er noget billigere og det er så sjældent vi får det.
Det var lækkert! Dejlig cremet og med masser af bacon. Det faldt bestemt også i kærestens smag, og efter jeg havde taget min portion, sørgede han for at der ikke var mere tilbage. Fik også titlen "total yndlings kæreste", så man må sige at retten var godtaget.

Lettere spaghetti carbonara
200 g spaghetti
150 g kalkunbacon
1 æg
1 æggeblomme
50 g revet parmesan
1 dl madlavningsfløde 4 %

Kog spaghettien efter anvisning på pakken. Steg kalkunbaconen på panden, indtil den er sprød. Æg, æggeblomme, madlavningsfløde og parmesan røres sammen. Når baconen er færdigstegt, hældes den i flødeblandingen. Når spaghettien er kogt færdig, hældes vandet fra, og spaghettien hældes tilbage i gryden og stilles på kogepladen igen. Hæld flødeblandingen over, og rør hurtigt rundt indtil blandingen har fordelt sig.  Drys eventuelt lidt salt og peber på for ekstra smag. Serveres med det samme.

fredag den 11. januar 2013

Det er vel fredag?

Jeg er et hyggedyr. Så er det sagt. Efter at have haft en lang uge i skolen, står aftenen bare på ren, tiltrængt, afslapning. Jeg har en masse ting der skal ordnes, men det må vente til i morgen, for i dag handler det bare om mig og afslapning. Og cookie dough. Masser af cookie dough. Hvis du ikke har opdaget bloggen chocolate covered katie så er det på tide. Hun er genial. Hun elsker chokolade og har specialiseret sig i at lave sunde desserter. Ens tænder løber i vand når man sidder og kigger hendes opskrifter igennem. Mine gør i hvert fald. Jeg bestemte mig for at afprøve en af hendes opskrifter, nemlig cookie dough dip. Den skuffer ikke, for at sige det meget pænt. Min version endte med at blive til peanut cookie dough dip, og det er bestemt ikke dårligt. Det gode ved at bage kage, er når man kan slikke skålen bagefter, men med denne opskrift behøver du slet ikke at skulle bage en kage for at spise dejen. Endnu et plus er også at der ikke er æg i, så man ikke skal stå og overveje om man vil være sikker på at undgå salmonella eller om man er lidt mere living-on-the-edge typen der spiser dejen alligevel. Jeg er nok mest det sidste. Hvis der er kage og dej, så skal det altså smages på. :)
Cookie dough dip med peanut butter og knækbrød brækket i mindre stykker til at dyppe med. Opskriften findes her: cookie dough dip.

Jeg bestemte mig også for lige at prøve at lave is med dippen og det blev et virkeligt vellykket resultat. Isen minder om min hjemmelavede is med god samvittighed, men med ekstra god smag af cookie dough. 

Peanut butter cookie dough is
200 g græsk yoghurt
25 g skummetmælk
flydende sødemiddel
vaniljearoma
½ portion cookie dough dip

Græsk yoghurt blandes med skummetmælk og smages til med sødemiddel og vaniljearoma. Cookie dough dip blandes i, og røres rundt. Put blandingen i ismaskinen, og lad den køre ca. 10-15 minutter indtil den ønskede konsistens er opnået. 


torsdag den 10. januar 2013

Frugtsalat med passionsfrugt dressing

Jeg skal være den første til at indrømme at jeg elsker dessert. Især dessert der indeholder chokolade. Men en gang imellem får jeg trang til at spise noget der er lidt mere friskt. Som for eksempel frugtsalat, hvilket også er grunden til jeg bestemte mig for at lave min helt egen. Den indeholder cantaloupmelon, litchi, blåbær og jordbær og er både saftig og sød med et lille strejf af pebermynte. Mums :)


Frugtsalat med passionsfrugt dressing
200 g cantaloupmelon
60 g litchi
80 g blåbær
80 g jordbær

Dressing:
1 spsk hakket mynte
saften af ½ lime
3-4 spsk passionsfrugtnektar
1,5 spsk honning

Cantaloupmelon, litchi og jordbær skæres i tern og kommes i en skål sammen med blåbær. I en mindre skål blandes ingredienserne til dressingen. Smag til med honning, hvis den eventuelt skal være sødere eller lime hvis den skal være knap så sød. Hæld dressingen over frugten og vend godt rundt. Stil frugtsalaten i køleskabet en halv times tid. Hvis der er for meget væde ved, kan man eventuelt hælde frugtsalaten over i en si, så væden kan løbe fra inden den serveres. 

onsdag den 9. januar 2013

Lækker salat - nem til madpakken

Jeg har stort set altid min egen madpakke med i skole. Både fordi det er billigere, men mest fordi så ved jeg helt præcis hvad jeg spiser og hvor mange kalorier jeg indtager. Jeg kan godt lide at prøve at variere hvad jeg tager med, selvom det ikke altid er lige nemt at finde på nye ting. Denne salat med spinat og krebsehaler har jeg ikke lavet før, og jeg må sige at det bestemt heller ikke bliver sidste gang.

Spinatsalat med krebsehaler 1 pers.
100 g kogt bulgur
20 g frisk spinat
1 peberfrugt
1 avocado
70 g krebsehaler
citronsaft
salt 
peber

Spinaten skylles og rives i mindre stykker hvis bladene er meget store. Peberfrugten skæres i tern. Bulgur blandes med spinat, krebsehaler og peberfrugt. I en separat skål moses avocadoen og smages til med citronsaft, salt og peber. Avocadoen blandes med resten af salaten og serveres. 



tirsdag den 8. januar 2013

Cremet karrywok

Er der noget bedre end mad der smager godt og som er hurtigt og nemt at tilberede? Okay, chokolade er altid bedre, men det er en anden historie. En ret jeg tit vender tilbage til er denne wokret, som kun kræver kylling, grøntsager, kokosmælk og krydderier. Det bedste ved det hele er, at kyllingen bliver dejlig saftig på grund af kokosmælken.

Cremet karrywok 2 pers.
2 kyllingebryster
1 pose frossen wokblanding (500 g)
1 stor dåse kokosmælk light
karry
salt
peber
soya

Kyllingebrysterne skæres i tern. Wokken opvarmes med en lille smule olie. Kyllingeternene brunes med lidt karry. Når de alle har fået lidt farve, hældes grøntsagerne i, og steges til de er optøede. Herefter hældes kokosmælken i sammen med karry, soya, salt og peber og simrer indtil kokosmælken er kogt en lille smule ind. Smages eventuelt til med lidt flere krydderier. Serveres med det samme.
Man kan med fordel koge nudler i en gryde ved siden af og blande i retten inden servering, hvis man har lyst.



mandag den 7. januar 2013

Sund snack

Hvis man står og mangler et alternativ til chips eller popcorn er her et godt forslag: japanske edamame bønner (sojabønner) med revet parmesanost. De smager rigtig godt, er sunde, lette at lave og man kan krydre dem efter smag.

Edamame med parmesan
½ pose edamame bønner
½ spak. olivenolie
revet parmesan
salt
peber
krydderi efter smag

Edamame bønnerne tages ud af deres skal, hældes i en skål med olie, krydderier og ost. Bages i ovnen ved 200 grader i 10-15 minutter indtil de er sprøde.

søndag den 6. januar 2013

Bazar Vest og lækker søndagsmad

I dag tog kæresten og jeg et smut til Bazar Vest i Århus for at ose lidt og se om der skulle være noget vi ikke kunne undvære. Det var der. Synes selv at jeg beherskede mig ret godt med ikke at købe alt for meget mad, i forhold til at det også gerne skal spises inden det bliver dårligt.
Udbyttet blev: cantaloup melon, abrikoser, litchifrugter, mynte, passionsfrugtjuice, guavajuice, avocadoer, og peberfrugter. Bestemt ikke dårligt :)
Aftensmaden stod på frikadeller, ovnbagte pestokartofler og hjemmelavet tzatziki. Kæresten syntes maden var godkendt og blev grådig med tzatzikien. Heldigvis blev der noget tilovers så der er til en god madpakke i morgen.


Tzatziki 2 pers.
½ agurk
75 g. græsk yoghurt
salt
2 fed hvidløg

Riv agurken groft på et rivejern. Hæld den over i en si der sidder ovenpå en skål, hæld salt over og lad væden dryppe fra i nogle timer. Bland agurken med græsk yoghurt og pres et par fed hvidløg i blandingen. Smag til med salt og peber.

Ovnbagte pestokartofler 2 pers.
800 g. små kartofler med skræl
2 spsk. grøn pesto

Kartoflerne vaskes og skæres i kvarte. Hældes i en skål og vendes med pestoen. Kom kartoflerne i et ovnfast fad og drys salt over. Bages ved 200 grader i ca. 30 min. Husk at vende dem efter ca. 15 minutter. 







lørdag den 5. januar 2013

Weekend brunch

Det bedste ved weekenden er, at man kan sove længe hvis man har lyst til det. I mit tilfælde starter jeg som regel lørdagen med en omgang zumba, og når jeg kommer hjem og har været i bad, laver jeg oftest en god gang brunch for at få min knurrende mave til at tie stille. I dag var absolut ingen undtagelse.
En omgang græsk yoghurt med mysli, blåbær og jordbær, blødkogt æg, clementin, hyldeblomstsaft.
Fuldkornpandekage og rågklämmer med kylling og hjemmelavet "nutella". Man bliver hvert fald mæt efter så meget god mad. 

Fuldkornspandekager 2-4 stk.
1 æg
0,5 dl. skummetmælk
0,5 dl. vand
20 g. fuldkornshvedemel
50 g. grahamsmel
flydende sødemiddel efter smag
vaniljearoma efter smag

Alle ingredienserne røres sammen i en skål. Pandekagerne steges på en varm pande til de er lysebrune.

"Nutella"
2 tsk. Lätta, levevis smørbar eller lignende
2 tsk. kakao
flydende sødemiddel efter smag
vaniljearoma efter smag

Smør røres sammen med kakao og smages til med sødemiddel og vaniljearoma. Kan spises med det samme, men smager endnu bedre efter at have stået i køleskabet nogle timer.






fredag den 4. januar 2013

Hjemmelavet is med god samvittighed

Jeg har fået anskaffet mig en fin lyseblå ismaskine fra OBH, der kan lave is på ca. 10 minutter og den skulle selvfølgelig afprøves her til aften. Da jeg generelt undgår sukker, skulle den selvfølgelig være sukkerfri. Isen er lavet på græsk yoghurt og skummetmælk, for at få en cremet konsistens. Jeg valgte i denne omgang at lave  den med chokolade og peanutbutter, men der er mange smagskombinationer man kan afprøve.
Resultatet blev en vellykket is, der bestemt bliver lavet igen.

Is med peanutbutter og chokolade:
200 g græsk yoghurt
100 g skummetmælk
 25  g sukkerfri hakket chokolade
   1 spsk. peanutbutter
flydende sødemiddel
vaniljearoma

Rør græsk yoghurt og skummetmælk sammen og smag til med sødemiddel og vaniljearoma. Put blandingen i ismaskinen, og lad den køre i ca. 5 minutter. Put peanutbutter i og lad det blive rørt nogenlunde ud inden chokoladestykkerne tilsættes. Lad den køre endnu nogle minutter, indtil den ønskede konsistens er opnået. Put eventuelt hakkede chokoladestykker ovenpå som topping. Serveres straks.



torsdag den 3. januar 2013

Hurtig mad

Her til aften skulle maden være nem og hurtig, så det blev til kylling vendt i æg og knuste cornflakes med dip lavet af creme fraiche med limesaft og koriander og en gang bulgur med sød chilisauce. Det smagte slet ikke dårligt og var dejligt nemt at lave.
Jeg er generelt ret dårlig til at nå at få morgenmad om morgenen. Det er ikke fordi jeg ikke kan lide at spise morgenmad, jeg fungerer faktisk meget dårligt uden. Men når man skal op klokken 6 for at kunne nå en bus klokken 7, og bestemt ikke er den mest morgenfriske person, så er det bare ikke altid at jeg når at få noget at spise. For at råde bod på det, fandt jeg denne opskrift på banana oatmeal cups på bloggen Green Lite Bites og bestemte mig for at afprøve den. Resultatet ser således ud:
De blev faktisk ret gode og har en god størrelse til lige at tage med i farten. Jeg lavede dem med blåbær, hvilket smager rigtig godt, men næste gang tror jeg at jeg vil prøve at lave dem med sukkerfri chokolade i stedet for. Det er vel ikke for ingenting at man har en sød tand? :)



onsdag den 2. januar 2013

Lækker frugt salat

Jeg ville lige dele denne lækre frugt salat, som man næsten ikke kan få nok af. Den er lavet af mango, jordbær og blåbær med honning-lime dressing. Jeg fandt opskriften på bloggen two peas and their pod. Der skulle quinoa i den originale opskrift, men det valgte jeg at undlade. Det er en virkelig lækker salat og har på fornemmelsen at det ikke bliver sidste gang jeg kommer til at lave den :)


Godt nytår!

Og velkommen! Jeg håber du havde en god nytårsaften og at mange nye og spændende ting venter dig i 2013. Jeg havde en hyggelig aften med min kæreste og nogle af vores venner. Det var en god og hyggelig aften med masser af god mad og lidt for meget alkohol, men hvad; det nye år skal vel fejres. apropos nyt: denne blog er et nyt kapitel og en ny udfordring for mig. Jeg har i lang tid spist sundt og trænet, og langsomt har jeg fundet ud af at jeg egentlig godt kan lide at lave mad og især at finde og afprøve nye opskrifter.
Før mit rygestop i 2009 spiste jeg kun junk food og motion skulle jeg absolut ikke nyde noget af. Da jeg så stoppede med at ryge, begyndte jeg at træne. Efter noget tid gik det op for mig at det måske også var en ide at begynde at spise sundt (især fordi jeg fandt ud af at det er begrænset hvor meget chokolade man kan spise efter et rygestop, uden det sætter sig på sidebenene), og siden da er jeg gået fra at være en meget kræsen person til at kunne lide det meste og være villig til at prøve nye ting af.
Mine nytårsfortsætter er at fortsætte med træne og spise sundt. Hvad er dine nytårsfortsætter? Har du nogle store planer for 2013?